Over deze website

Waarom deze website?

Deze website is ontwikkeld om een betrouwbaar en aansprekend landelijk digitaal kennisportaal over genetica voor zorgprofessionals te bieden, ten behoeve van een doelmatige implementatie van genoomdiagnostiek in de Nederlandse gezondheidszorg.

De toepassingen en mogelijkheden van genetische diagnostiek nemen toe en het aanvragen van genetische diagnostiek zal steeds minder voorbehouden zijn aan klinisch genetici. Ook andere specialisten kunnen een rol spelen bij het aanvragen van genetische diagnostiek (mainstreaming). Genetisch onderzoek kan op die manier meer en meer een standaardonderdeel van de zorg worden, geïntegreerd in de diagnostiek, behandeling en follow-up van patiënten. Genetische diagnostiek kan daardoor patiëntvriendelijker, sneller, gerichter en goedkoper worden ingezet.

De informatiebehoefte onder oncologen, kinderartsen en cardiologen is in kaart gebracht als onderdeel van een pilotproject van het UMCG en UMC Utrecht. Zij gaven aan op drie gebieden geïnformeerd te willen worden:

  • directe ondersteuning bij aanvragen,
  • laagdrempelige, praktische inhoudelijke ondersteuning/informatie met betrekking tot verwijzingen en diagnostische testen, en
  • verdiepingsinformatie over (basis)genetica.

Met deze website hopen we hierin te voorzien.

Totstandkoming van deze website

Deze website is tot stand gekomen in opdracht van de vereniging klinische genetica Nederland (VKGN) en vanuit een samenwerking tussen de VKGN en het Erfocentrum. 

De opdracht werd mogelijk gemaakt door financiering van ZonMw, Zilveren Kruis en KWF kankerbestrijding.

De website wordt beheerd door het Erfocentrum, in samenwerking met de VKGN.